top of page

Hieronder vindt u wat info over mijn

BOUWKAMPEN, mijn BEDEVAARTEN en HULPTRANSPORTEN

mijn BOUWKAMPEN

deze rubriek is in opbouw...

RUKAVAC Joegoslavië

UNESIC Joegoslavië

SVETI ROK Joegoslavië 1980

SVETI ROK 2 Joegoslavië

STICNA Joegoslavië

STICNA 2 Joegoslavië

BUDAPEST Hongarije

NOVI SAD - PETROVARADIN Joegoslavië

1987 september Brezovo Brdo - Joegoslavië ( nu Slovenië )

Begin herstelling kerk in het dorpje. We logeerden in een leegstand huis zonder voorzieningen. Heerlijk! We droegen er voor het eerst sinds W.O.II een mis op. Na drie weken was de ruwbouw van het kerjke klaar. Voor ons afscheid hadden we nog een heus dorpsfeest in de weg door het dorp.... Er kwam slechts 1 auto voorbij.

België Ruisbroek - overstroming Paasvakantie 1976

Met een groep seminaristen Brugge. Ik zoek foto's van dit bouwkamp!

mijn BEDEVAARTEN

LOURDES

BANNEUX

MEDJUGORJE

MARIJA BISTRICA

FATIMA

SANTIAGO DE COMPOSTELA

ROME

SAN GIOVANNI ROTONDO

PIETRELCINA

CASCIA

LORETO

BREZJE (SLO)

MARIA BISTRICA (HR)

ALTOTTING (D)

LAUS (F)

MONTE SANT'ANGELO (I)

PADUA (I)

onze CARITAS momenten

Rijeka Kroatië

Ons eerste hulptransport vanuit Waregem. De oorlog was net begonnen en de noodkreten van onze vrienden ginder naar allerlei klonk luid. Ons contact was Don Tonci Jelencic, pastoor van Postira op het eiland Brac. Er zaten vele vluchtelingen uit het binnenland op dit relatief veilig eiland maar dat kon men ter plaatse niet allemaal aan. Vooral voedsel en kleding waren nodig. Samen met SPES vzw uit Aalst zamelden we ook in Waregem ( H.Familie- Gaverke ) goederen in. De gemeente Waregem stond achter dit initiatief en tot grote verwondering kwam van overal steun en hulp. Sorteren was de boodschap en het moeilijkste: hoe daar geraken met deze hulp? Dirk Debakker stelde zijn 30- tonner ter beschikking! Ik ben er hem en zijn familie nog steeds dankbaar voor. Dirk is spijtig genoeg te vroeg van ons heen gegaan. Vlug hadden we een volle lading en we trokken letterlijk op avontuur in het onbekende: eens de Alpen over werd het een héél ander verhaal. Gelukkig kende ik al de vorige ellende in Joegoslavië. Bergen formulieren, grens- en vervoerdocumenten véél geduld, héél véél administratieve prullen... 't Was 'tjolen' maar de vreugde die eruit voort vloeit is onbetaalbaar. Eens in Rijeka gekomen merkten we de eerste vluchtelingen in de Boulevards. Het werd even stil... Het begon door te dringen hoe ernstig het was in deze onderbuik van dit Europa. Zo'n schoon land, zo'n lief volk, zo toeristisch tot voor kort. Hoe kan hier zo'n tragedie aanvatten? Of is er meer in een verborgen agenda bij de zgn.'groten' der aarde. Is dit een burgeroorlog, of is dat fake? In elk geval: ellende. Na een lange trip belandden we in de randparking van de havenstad Rijeka. We vonden onderdak in het Seminarie en de volgende dag werden we geloodsd naar de haven. Een loods was er ter beschikking voor Caritas, waaronder we deze actie ondernamen. Terwijl de vrachtwagen gelost werd ging ik even kuieren in de haven. Stil, doods, Vele loodsen van grote NGO's met niets, nada! En juist die groten werden op onze zenders getoond. In Rijeka alvst niets... Later zou me dat nog meer shokeren. Schone schijn, ook in momenten van mensenellende. Nu, we waren content dat we toch onze kleine bijdrage konden doen. Omwille van de gevaarlijke toestand in het land konden we de ferry niet nemen naar het zuiden. Té gevaarlijk. Don Tonci kwam wel met een kleine camionette en de rest werd ter plaatse in Rijeka verdeeld bij de vluchtelingen, opgevangen door het bisdom Rijeka. Ja, de Kerk was toen nog de enige instantie van betekenis. Nooit gehoord in onze media... We logeerden en er enkele dagen nog te Rijeka na een emotioneel afscheid van Don Tonci, die de avondferry nam naar zijn eiland en zijn vluchtelingen. Later op volgende hulptransporten zouden we wat van de resultaten mogen beleven. Alvast was deze eerste bescheiden hulp heel welkom. Met deze boodschap konden we huiswaarts keren, content en terug thuis stond al veel te wachten aan goederen en bijdragen. 't Zou niet stoppen.

afbeelding:   Dit olijfhouten Mariabeeldje kreeg ik uit dank van een Bosnische vrouw in het bisdom van Rijeka, waar veel vluchtelingen ondergebracht waren uit het Bosnische binnenland. Ze vertelde dat ze het zelf had gemaakt en mij wilde schenken. Ik koester het als de vermaterialisering van de goedheid die ondanks alles in de mens schuilt. De blik van Maria spreekt boekdelen. Net de ogen der vluchtelingen en uniek: Maria draagt het kruis in haar handen. Onze handen helpen het kruis dragen! Dit is méér dan een geschenk...

POSTIRA Otok Brac Kroatië / Vluchtelingen Balkanoorlog Joegoslavië

Na het inzamelen der goederen werd de 30 tonner van Dirk Debakker + ingeladen. Ik breng hem hier een hulde voor zijn verschillende transporten vanuit Waregem naar de vluchtelingen in Kroatië en Bosna Hercegovina. Weinigen zullen het hem nadoen. Dank ook aan de parochie van 't Gaverke waar ik priester was.

Het transport was een hele klus, zeker doorheen onveilig gebied.

RIJEKA balkanoorlog

POSTIRA otok Brac Kroatië

SUPETAR otok Brac Kroatië

MOSTAR en omgeving Bosnië- Hercegovina

Even mee genieten in de kerk van Supetar, eiland Brac ( Kroatië ) met het eilandlied, geschreven en gecomponeerd door Don Andro Ursic, een goede vriend-priester.

bottom of page